За ВУЗФ

Новини

увеличи размера на текстаувеличи размера на текставърни размер на текста по подразбираненамали размера на текстанамали размера на текста

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Стартира регистрацията за конкурса \
Стартира регистрацията за конкурса \
23 Март 2018

На 19 март 2018 г. за седма поредна година стартира конкурсът „Млад одитор“.
Основни организатори на конкурса са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Одиторски дружества „Ейч Ел Би България“ ООД и „Захаринова и партньори“ ООД.
За тези седем години „Млад одитор“ се доказа като един от малкото успешни състезателни формати, събирайки на едно място студенти от различни университети в България с интереси в сферата на счетоводството и одита.
Идеята за конкурса се ражда поради съществуващата до известна степен неяснота около фигурата на одитора, както и за да се утвърди необходимостта от външна, независима и максимално обективна оценка за финансовото състояние на компаниите.
Конкурсът и през 2018 г. ще премине през 3 етапа на регистрация, тест и казус.
Първият етап е регистрацията на участниците, която ще се извършва от 19 март до 16 април 2018 г. Всеки един участник се счита за регистриран след коректно попълнена и депозирана форма за регистрация. Формата за регистрация се намира на сайта на състезанието –  http://mladoditor.vuzf.bg/?page_id=57
След приключване на срока за регистрация, допуснатите участници за втори етап получават на електронната си поща, посочена във формата за регистрация, потребителско име и парола за достъп до профила си в платформата.
Всичко за последващите етапи може да се намери на сайта http://mladoditor.vuzf.bg/
Право да участват като състезатели имат всички студенти, обучаващи се в специалностите  финанси, счетоводство и контрол и одит от всички висши училища в България и чужбина, независимо от образователно-квалификационната степен и формата, в която се обучават. Конкурсът се провежда на български език.
През 2017 г. в конкурса се включиха студенти от над 11 университета в страната, сред които Висшето училище по застраховане и финанси, СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС, Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, Икономическия университет – Варна, Бургаския свободен университет, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и др. До втория етап, решаването на тест, бяха допуснати 70 участници. До третият етап, решаването на казус, бяха допуснати издържалите теста с над 60% верни отговора.
Тази година организаторите ще предложат много и различни награди на успешно изявилите се кандидати. Стажове в специализирани компании, парични награди, стипендии за последващо образование – това са само част от наградите за победителите в конкурса "Млад одитор" - 2018 г.

 

 

 
Лекция на тема \
Лекция на тема \
22 Март 2018

На 26 март 2018 г. от 12:00 ч. във ВУЗФ, заседателна зала, ет. 5, лекция на тема "Същност и изпълнение на финансов механизъм на Европейското икономическо пространство в България" ще изнесе д-р Цветана Герджикова.

Д-р Герджикова има богат опит в управлението на международни програми и проекти, както в страната, така и в чужбина. В момента тя е директор на дирекция „Външни европейски програми” в Министерството на образованието и науката и ръководител на програма, финансирана от Финансовия Механизъм на Европейското икономическо пространство. С нейната автобиография може да се запознаете ТУК.

 
Корея, Германия и България очертаха дългосрочна политика за развитието на иновации у нас
Корея, Германия и България очертаха дългосрочна политика за развитието на иновации у нас
21 Март 2018

Кои са основните предизвикателства пред българския иновационен модел и какво може да направи България, за да насърчи развитието на иновационните технологии – на тези, както и на други въпроси около този важен проблем, отговориха участниците в международния научен форум, провел се на 20 март във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Темата на форума, организиран от МОН и посолството на Корея в България, бе „Корейският иновационен модел, моделът за технологична комерсиализация на Фраунхофер и уроци за България”, събра учени от България и Корея, представители на различни академични среди, от частни и държавни институции, включително и представители на най-голямата научна общност в Европа – германския институт „Фраунхофер“. 

Събитието беше открито с приветствено слово от зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, който прочете и поздравителния адрес от министъра на образованието и науката на Република България Красимир Вълчев. Приветствени слова отправиха и ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов и посланикът на Корея у нас Н.Пр. Шин Бу-нам.

Според доц. д-р Евгени Евгениев, зам.-ректор на ВУЗФ и делегат в Европейския стратегически форум за научна инфраструктура, недофинансирането е едно от основните предизвикателства пред българския иновационен модел. Той аргументира тезата си с различни изследвания и предложи някои основни принципи, които да залегнат в една дългосрочна политика за развитие на иновационните технологии в България. Част от тази стратегия включва и взимане на уроци и ползване на добри практики от Корея, Германия, Финландия, Чехия; осигуряване на европейско и национално финансиране; значително увеличение на публичните средства за научноизследователска и развойна дейност и създаване на нова агенция за изследвания и иновации в България.

Д-р Джи Сеок Ко, президент на Корейския иновационен център в Берлин, представи южнокорейския иновационен модел, както и ролята му за Европа. Той подчерта връзката между икономическия растеж и иновационната политика, като наблегна върху иновациите като важно условие за от успешното развитие на икономиката на една страна. Корея за пета поредна година е обявена за първенец в иновационното представяне, каза той, като допълни, че предимството на корейския модел се крие в близката обвързаност между образованието, науката и откриването и внедряването на нови технологии.

Моделът за технологична комерсиализация на Фраунхофер и Иновационната програма Корея – Германия – Полша бяха изложени от д-р Щефан Прайслер, както и от проф. Базедов – и двамата представители на Фраунхофер, Германия.

Посланик Шин Бу-нам и доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ, бяха единодушни, че образованието и научноизследвателската дейноста да са в близка връзка. Двамата изказаха задоволство от полезния дискусионен характер на форума и изразиха надежда, че тази среща е крачка към добро, още по-интензивно партньорство между двете страни.

Снимки от събитието виж ТУК 

Презентациите от форума може да ги намерите тук:

BULGARIAN INNOVATION MODEL KEY ISSUES AND CHALLENGES

FRAUNHOFER INNOVATION EXPERIENCE

КOREA'S INNOVATION POLICY

 
\
\
21 Март 2018
Ректорът на ВУЗФ, доц. Григорий Вазов, се включи със своя статия в професионалната дискусия на в-к "Труд" за висшето образование в България. 

В нея той говори за състоянието на държавните университети, проблемите на висшето образование в страната през последните години и споделя своето виждане за развитието на висшите учебни заведения у нас чрез прилагането на няколко различни прогресивни модела.

Цялата статия може да видите ТУК.
 
Държавата трябва да увеличи в пъти средствата за наука - доц. д-р Евгени Евгениев, зам.- ректор на ВУЗФ, пред Bloomberg TV Bulgaria
Държавата трябва да увеличи в пъти средствата за наука - доц. д-р Евгени Евгениев, зам.- ректор на ВУЗФ, пред Bloomberg TV Bulgaria
20 Март 2018

В последно време България стъпва смело напред в европейските класации за научноизследователска и иновационна система. Но все пак тръгваме от доста по-ниска изходна позиция. Докато през 1990 за наука се отделят 2,5% от БВП, то след това години наред науката ни страда от хронично недофинансиране, като в момента за нея се отделя 0,5% от БВП.
По този начин, отбеляза доц. д-р Евгени Евгениев, науката ни не може да отговори на все по-нарастващите изисквания от страна на бизнеса.

Какво още каза доц. Евгениев, зам.- ректор на ВУЗФ и делегат в Европейския стратегически форум за научна инфраструктура, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров може да видите ТУК.

 
предишна страница страница1от 169следващ
Разработка от Калипърс