За ВУЗФ

Новини

увеличи размера на текстаувеличи размера на текставърни размер на текста по подразбираненамали размера на текстанамали размера на текста

 

 

 

 

 
ГОДИШНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ВУЗФ 2018 ГОДИНА
ГОДИШНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ВУЗФ 2018 ГОДИНА
07 Декември 2018

ПРОГРАМА

13 декември – зала 501


10:00 - Откриване на конференцията

Първа конферентна сесия
Председател: проф. дпн Сава Гроздев

1. Рейтингов анализ на кохезионната политика на Европейския съюз
Проф. д.ик.н. Методи Христов

2. Необходимост от нов подход на преподаване във висшето образование
Проф. д-р Огняна Стоичкова

3. Особености на банковата несъстоятелност – счетоводна политика на банки в несъстоятелност
Проф. д-р Снежана Башева

4. Природа, икономика и общество: има ли шанс за планомерно балансирано развитие?
Проф. д-р Боян Дуранкев

5. Реформата за единно ДДС пространство в ЕС в контекста на трансграничните финансови измами
Доц. д-р Десислава Йосифова

6.  Ненаучените уроци от глобалната финансова криза: 10 години по-късно
Доц. д-р Даниела Бобева


ОБЕДНА ПОЧИВКА


Втора конферентна сесия – начало 13:00 ч.
Председател: доц. д-р Али Вейсел


1.  Счетоводното отчитане на финансовите инструменти
Доц. д-р Али Вейсел

2. Сравнителен анализ на нефинансови декларации на български предприятия
Анна Лютакова, докторант

3. Капиталовият пазар като алтернативен източник за финансиране на малките и средни предприятия в България
Снежана Йотинска, докторант

4.  Развитие на концепцията за поведенческите финанси
Недко Минков, кандидат-докторант

5.  Блокчейн технологии и криптовалута
Маргарита Захариева, студент

6.  Стартъпи в областта на роботиката
Боримир Велков, студент

7.  Структура на потребностите и степен на тяхното удовлетворение
Мина Радева, студент

8.  Фактори, определящи търсенето на потребители
Мартин Наков, студент

9.  Основни принципи при управлението на риска в банките: съвременни тенденции
Доц. д-р Яким Китанов

10.  Иновации, институционално развитие и икономически растеж
Доц. д-р Юлия Добрева

11.  Зелено банкиране: същност и съвременни тенденции
Доц. д-р Виржиния Желязкова

ЗАКРИВАНЕ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА

 
На тържествена церемония бяха раздадени дипломите на випуск 2018 във ВУЗФ
На тържествена церемония бяха раздадени дипломите на випуск 2018 във ВУЗФ
06 Декември 2018

На 5 декември 2018 г. на тържествена церемония в аулата бяха раздадени дипломите на випуск 2018 на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).
Близо 200 студенти от 20 бакалавърски и магистърски бизнес специалности получиха своите дипломи.
В присъствието на цялото ръководство и академичен състав на висшето училище, ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов приветства абсолвентите от випуск 2018 г. Не изневеряващ на стила си, доц. Вазов подходи с чувство за хумор и много искрени пожелания към дипломантите да се развиват с неспиращ ентусиазъм и да знаят откъде са тръгнали. И както е успял да изпълни обещанията си към тях през тези 4 години, така им обеща, че ВУЗФ винаги ще е тяхна подкрепа и те ще могат да разчитат на университета за бъдещите си проекти. Доц. Вазов благодари на партньорите на ВУЗФ от Investor Media Group и на мениджърския екип, като подчерта ролята им за успехите на университета през годината. Той посочи, че с това партньорство ВУЗФ вече има мащаб да се развива по примера на най-добрите световни университети. Той изтъкна и силния старт на Лабораторията за научно-приложни изследвания към ВУЗФ и благодари на екипа от преподаватели и експерти в нея за активната публикационна дейност и участия в различни форуми, чрез които помагат за издигане и утвърждаване на авторитета на висшето училище на национално и европейско ниво.
За втора поредна година дипломантите на ВУЗФ положиха клетва като икономисти. Те се заклеха да се посветят с цялото си сърце и всички сили на хуманността, да защитават с достойнство професионалната си подготовка и да работят за своето усъвършенстване, да използват научните си познания единствено за доброто на своя народ и да допринасят с труда си за неговото по-добро бъдеще, да бъдат достойни граждани на България.

Поздрав към всички дипломанти и гости в залата отправиха отец Антони от катедралния храм-паметник “Св. Александър Невски” и хористите от храм “Св. Неделя”, които им пожелаха да вярват в себе си и в Бог и с труда си, да вървят напред и да постигат успехи.
Специален поздрав към всички присъстващи поднесе зам.-ректорът по учебната дейност и качеството, доц. д-р Виржиния Желязкова, която изпълни на пианото “Балада за Аделина”, с което предизвика безброй овации в залата.

По традиция по време на церемонията ректорът на университета връчи специални награди на отличили се през годината преподаватели, студенти, докторанти и служители.

Доц. д-р Станислав Димитров бе отличен за активна научно-приложна дейност през 2018 г. и заслуги за организацията и провеждането на международната  конференция “PEPP – регламент, ефекти и проблеми”, организирана от ВУЗФ в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г., проведена на 30 май 2018 г.
Проф. д-р Григор Димитров получи признание за активна научно-приложна дейност през 2018 г. и заслуги за организацията и провеждането на кръглата маса на тема „Модели за преструктуриране на здравеопазването в България (проблеми и възможни решения)“, проведена на 30 октомври 2018 г.                                                                                 
Орлин Пенев, изпълнителен директор на ЗАД “Алианц България”, бе награден с грамота за постигнати високи резултати в научноизследователската дейност като докторант във ВУЗФ през 2018 г. с научен ръководител проф. д-р Радослав Габровски.
Доц. д-р Яким Китанов, декан на академичната програма на ВУЗФ,  бе отличен за активна преподавателска и учебна дейност през 2018 г.
Радка Милчева, началник на отдел “Студенти”, получи отличието за служител на годината във ВУЗФ за постигнати високи резултати в организацията и управлението на отдел “Студенти” през 2018 г.

Сред студентите бяха отличени Георги Калчев, специалност „Международен бизнес и финанси“, който стана първенец на випуск 2018 в бакалавърската степен.

Със специалния приз СВЕТЕЛИНАТА НА ВУЗФ беше отличена Мария-Елена Леонкева, специалност “Счетоводство, контрол и корпоративен анализ”. Призът е най-високото отличие за студент във ВУЗФ. Той се връчва за отличен успех и активно участие в академичния живот по време на обучението на студента, завършил с най-висок успех бакалавърска и магистърска степен на обучение във ВУЗФ.
                                                                                                                    
Със специални награди си тръгнаха и всички отличници в степен бакалавър и пълните отличници в магистърската степен.

Дипломите в отделните специалности връчиха ръководителите на катедрите – проф. д-р Огняна Стоичкова, катедра “Финанси”, доц. д-р Десислава Йосифова, катедра “Счетоводство и контрол”, проф. д-р Боян Дуранкев, катедра “Маркетинг и мениджмънт”. Допломите в катедра “Застраховане и осигуряване” бяха връчени от доц. д-р Станислав Димитров.
Специални гости на събитието бяха проф. д-р инж. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Р България и ректор на МГУ “Св. Иван Рилски” и Левон Хампарцумян, член на Настоятелството на ВУЗФ, председател на УС и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк.

Както всяка година церемонията завърши с обща снимка на дипломантите с бурни аплодисменти.

На добър път!

Снимки от събитието може да видите ТУК.

 

 

 
Ректорът на ВУЗФ, доц. Григорий Вазов, в студиото на „Неделя 150\
Ректорът на ВУЗФ, доц. Григорий Вазов, в студиото на „Неделя 150\
05 Декември 2018

Държавата да се откаже от финансирането на университетите като ги преотстъпи на бизнеса и запази само няколко държавни вуза, препоръча в предаването „Неделя 150“ ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов.

„Още с този бюджет трябваше да започнат тези малко по-сериозни промени в самата инфраструктура на тези две обществени области (образование и здравеопазване - б.р.). Това, което мога да кажа примерно за образованието - защо държавата не разреши частният бизнес директно да инвестира и да стане акционер в тези университети?“, каза той. „Хем те ще станат още по добри, хем държавата ще се освободи от бюджета за тези университети и ще може да го инвестира в няколко седем или осем големи държавни университета. В тях ще се прави голямата фундаментална наука, ще се изследват големи процеси“, добави доц. Григорий Вазов.

„Факт е, че са заложени много неща. От гледна точка на здравеопазване, от гледна точка на образование, от гледна точка на социална политика. За мен тук има един друг момент. Много ми се струва, че в този бюджет прекалено са засилени разпределителните и преразпределителните функции“.

„В приходната си част ние имаме един много десен бюджет, т.е. една много строга и много стриктна политика на трупане на приходи за бюджета. Но първи път виждам центристко или дясно правителство да прави толкова ляв бюджет, с толкова много социални характеристики и аспекти“ в разходната част, каза доц. Григорий Вазов. Според него „нищо не е направено от гледна точка на едно сериозно преструктуриране“.

„Да го кажем по друг начин - образование и здравеопазване имат инфраструктура. Големият проблем и на здравеопазването, и на образованието е на огромното изливане на пари и потъване на тези пари в инфраструктурата на тези две социални сфери на живот“, поясни доц. Вазов

„Докато не се промени инфраструктурата на двете сфери ние ще продължаваме да наливаме пари“ и в същото време “няма да има никакъв ефект от този огромен разход“, коментира още доц. Вазов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл на: http://bnr.bg/horizont/post/101052466/ivailo-kalfin-prognozira-novi-protesti-zaradi-horata-s-uvrejdania

 
Церемония по дипломиране на випуск 2018 във ВУЗФ на 05.12.2018 г.
Церемония по дипломиране на випуск 2018 във ВУЗФ на 05.12.2018 г.
05 Декември 2018

Уважаеми дипломанти,

На 5 декември 2018 г. от 10:00 ч. на тържествена церемония в аулата на ВУЗФ ще бъдат връчени дипломите на випуск 2018 година.

В присъствието на ръководството на висшето училище, преподавателите, родители и близки на студентите, ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов ще поздрави дипломираните студенти. Специални награди ще бъдат връчени и на изявени преподаватели от висшето училище. 

Всички дипломанти трябва да бъдат в 9:00 ч. в сградата на ВУЗФ. За ваше удобство в кабинет № 302 ще може да оставите личните си вещи. В кабинет № 303 ще  получите тога и шапка срещу подпис, които трябва да върнете на същото място след края на церемонията.
* При желание от ваша страна имате възможност да закупите шапките за спомен на цена от 15 лева.

Не забравяйте, че след получаване на дипломата си трябва да се подпишете в регистъра на дипломите, който ще бъде в аулата при представител на дирекция „Учебна дейност“ на първия ред до стълбите към сцената.

Моля да потвърдите присъствието си на церемонията в срок до 26ти ноември 2018 година ТУК.

Важно:  Всички, които желаят да получат дипломите си на официалната церемония, трябва да са ги подписали в отдел "Студенти" до 23 ноември 2018 г. и да са потвърдили присъствието си в срок.

 
Бюджет 2019 трябва да цели ефективност на разходите: доц. Григорий Вазов в предаването \
Бюджет 2019 трябва да цели ефективност на разходите: доц. Григорий Вазов в предаването \
03 Декември 2018

Бюджет 2019 предвижда акумулиране на приходи, но трябва да цели ефективност на разходите, коментира доц. д-р Григорий Вазов, член на Фискалния съвет на България, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси /ВУЗФ/, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В приходната си част приетият вече Бюджет 2019 е изцяло десен. Всяка дясна политика акумулира приходи. Лично за мен проблемът на този бюджет е в разходната част. Там той е повече ляв. Факт е, че се дават пари за образование, за здравеопазване. Проблемът е, че много може да се спори за ефективността на тези разходи. Не се правят промени във връзка с инфраструктурата на тези обществени сфери, например на болниците и учебните заведения. Здравният модел например е изкривяван в продължение на 30 години. Инфраструктурата обаче не разполага с ефективни разходи".

Не се очакват кризи и сривове, но забавяне на икономическия растеж у нас – категорично се наблюдава, смята доц. д-р Григорий Вазов. "Смятам, че ще успеем да запазим 3,7% ръст на БВП. Важно е в следващия бюджет да се натрупат необходимите резерви. 2018 г. е добра за бизнеса предвид заложените приходи от данък печалба за 2019 г. Като двигател за растежа освен върху вътрешното потребление акцентът на правителството трябва да бъде върху ефективността на публичните инвестиции", обобщи наблюденията си гостът.

Интервюто може да видите на: https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2018-12-03/byudzhet-2019-tryabva-da-tseli-efektivnost-na-razhodite?fbclid=IwAR0oVL0BQd7zYvfu3sGVulx1CXNjD3y7Ip7TmEKWySfhlY0MSVD7UduHLXw

 
предишна страница страница1от 189следващ
Разработка от Калипърс