Новини

Новини
J_dobreva
18 7 22

Проф. д-р Юлия Добрева: Мога да съм гост-лектор в Пакистан, без да излизам от дома си

Завършилите с успех от дипломата и матурите, не по-нисък от 5,50, след онлайн тест стават наши студенти при 50% по-ниски такси за първата година, казва заместник-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси

- Проф. Добрева, как съвременните технологии промениха образованието?

- Вече не прекарваме безкрайни часове в библиотеките, наведени над книгите, пишейки с химикалка или молив. Всичко е достъпно в интернет: публикации, книги, статистика, анализи. Всичко, от което имаме нужда, е компютър и някое тихо място, за да работим по зададен проект, да учим по някоя тема или просто да поглъщаме морето от информация, което можем да намерим в мрежата. Имаме шанса да живеем във време на нови технологии и трябва да се възползваме максимално от този шанс. Често чувам, че днешното поколение няма влечение към науката. Казват, че децата не са мотивирани да учат, че търсят лесната и бърза реализация, която носи по-голямо материално възнаграждение. Това не е вярно. Днешното поколение има много по-голяма нужда от образование и се развива много по-бързо от поколенията преди това. Това, че информацията днес е леснодостъпна, в никакъв случай не влошава качеството на образованието и не намалява мотивацията за учене. Във Висшето училище по застраховане и финанси се опитваме да бъдем непрекъснато в крак с времето. Всяка наша зала е снабдена с най-съвременна техника, лекциите ни се записват и всеки студент има достъп до дигитална платформа, където ползва необходимите ресурси за своето обучение.

- Какви други новости са необходими, за да бъде обучението по-качествено?

- Имаме все още много затворен тип образователна система. Всичко се случва в рамките на един университет, колеж или училище. Разбира се, има много инициативи и проекти, които провокират екипната работа, но то пак е за кратко и се изчерпва с конкретния проект, публикация или конференция. Трябва да отворим системата. Да създадем възможности на нашите студенти да се обучават в България, както биха се обучавали в чужбина. И това да се случва всеки ден. Дори не е необходимо да се заделят значителни средства. Преподавателите могат да се канят във виртуални класни стаи, да се прави

съвместна лекция в Лондон и София по едно и също време

Много е лесно, не изисква много време и усилия, а същевременно ефектът от такова обучение е много голям. Разбира се, до голяма степен на това ни научи пандемията - един добър урок според мен. Сега често мога да съм гост-лектор в екзотична държава като Пакистан например, без да излизам от дома си! И обратно - във Висшето училище по застраховане и финанси имаме всяка седмица гост-лектори от водещи чуждестранни университети. Имаме и преподаватели чужденци, които работят при нас и същевременно заемат високи позиции в Европейската сметна палата и други значими институции или са професори в Италия, Полша, Словения и др. европейски държави. Ако системата се отвори и създадем този тип на сътрудничество, сигурна съм, че това не само ще подобри качеството на образованието у нас, но и ще направи нещо много важно - ще задържи нашите деца в България.

- Достатъчно ли е това?

- Така нареченият brain drain (изтичане на мозъци) причини много сериозни щети на българската икономика. След промените през 1990 г. всяка година минимум 10 000 -15 000 деца, завършили средно образование, заминават да учат в чужбина. Голяма част от тях остават да работят там. Това рефлектира върху развитието на икономиката. След като сме лишени от най-важния ресурс - човешкия - няма как да очакваме да постигнем устойчиво икономическо развитие, каквито и други усилия да полагаме.

- Тази година Висшето училище по застраховане и финанси навърши 20 г. Как успяхте от локален строго профилиран университет днес да сте международно признат университет, получил високи оценки от редица международни акредитационни институции?

- Имаме много силен екип! Нашите преподаватели са изключителни професионалисти. Те са хора със сериозно академично развитие и същевременно имат богат опит в практиката. Затова в нашите зали не се говори само за теория или с други думи, ние не "четем лекции", както се прави в повечето други университети. При нас гостуват преподаватели от водещи университети в целия свят. При нас работят и международно признати лектори от други държави в Европа, дори и от Украйна.

- ВУЗФ подготвя студенти в направление "Икономика". Вашият бутиков университет е на 4-о място от 25 вуза, които обучават в това направление, в рейтинговата система след големите - Софийския, Американския университет и УНСС, как го постигате?

- Извървяхме дълъг път. Не е лесно за един малък университет да се утвърди и да заеме челни позиции, да е наравно с университети със 100-годишна история. Постигнахме го с упоритост и труд, но и с огромно желание. Обичаме работата си, приели сме я за своя мисия. Екипът ни се старае да намира нови предизвикателства, да обновява учебни планове и програми. Сега отново планираме и подготовяме нови проекти.

- С кои чуждестранни висши училища си сътрудничите?

- Имаме много сътрудничества с европейски университети. Най-новите са с Университета на Централен Ланкашир UClan, Университета в Бари "Алдо Моро" и швейцарския UMEF University. Съвсем наскоро подписахме и договори за сътрудничество с няколко университета в съседните държави: Северна Македония, Сърбия, Турция, Черна гора, Украйна. Нашият стремеж е

да се утвърдим като водещ университет на Балканите,

да бъдем желан партньор в образованието и в научноизследователската дейност.

- Помага ли ви бизнесът в обучението?

- Наши лектори са утвърдени професионалисти от финансови и нефинансови институции, банкери, застрахователи, но също така и хора на високи държавни позиции.

Сред нашия екип са и бивши министри,

изобщо хора с богат опит и познания. Това е изключително важно, защото студентите търсят ролеви модели, търсят хора, на които да подражават. Това е част от изграждането им като професионалисти, но подпомага и личностното им развитие, култивира у тях стремеж да постигат високи резултати, да имат високи амбиции и да работят усилено за тяхното постигане.

- Разполагате с широко портфолио от компании, с които си партнирате и в които вашите дипломанти могат да трупат опит. Кои са тези партньори?

- Работим с много компании за реализацията на нашите студенти, както и с държавни институции. Такива са например КФН, KPMG, много банки, одиторски фирми и застрахователни компании. Те са наш ценен партньор и редовно участват в много наши инициативи, имащи за цел да насърчат кариерното развитие на студентите ни. Наскоро стартирахме и сътрудничество с Асоциацията на финтех компаниите и от есента започваме съвместна магистърска програма с тях "Финтех, финанси и дигитални иновации". Това е много мащабен проект, който ще осъществяваме и в бакалавърската степен, както и под формата на квалификационни курсове. Финтех е бъдещето за всеки, който желае да се развива в сферата на финансите, и ние сме насочили всичките си усилия да създадем квалифицирани специалисти.

- ВУЗФ има собствена Лаборатория за научноприложни изследвания в сферата на икономиката - VUZF Lab. Какви разработки се правят в полза на бизнеса и икономиката у нас?

- Лабораторията беше създадена във ВУЗФ от нашия ректор емеритус доц. д-р Григорий Вазов преди 4 години. Целта на лабораторията е да извършва научноприложни изследвания, фокусирани върху различни аспекти в областта на икономиката и свързани с образователния профил на ВУЗФ. Изготвяме анализи върху важни икономически, социални и политически теми за страната. Осъществяваме трансфер на знания от и на националния и международния научен пазар чрез организиране на конференции, семинари, кръгли маси и други събития. Друг важен фокус е предоставянето на възможности за научноизследователски проекти съвместно с образователни и научни институции в страната и чужбина, както и осъществяване на научноприложно и практически насочено сътрудничество с национални и международни бизнес партньори чрез изготвяне на анализи и предоставяне на консултации в областта на икономиката. От създаването на лабораторията направихме много анализи по стратегически документи, които предоставихме на държавни институции, включително на Министерския съвет и БНБ. Амбицията ни е да привлечем повече наши студенти и докторанти да работят по тези проекти, да пътуват, да посещават университети партньори в чужбина и да придобиват опит, но и да се завръщат после пак при нас.

- Стартирате кандидатстудентска кампания, насочена към отличници. Какво им предлагате?

- Решихме да стартираме кампанията "ВУЗФ за отличниците" по повод 20-ата годишнина като поредна инициатива, с която показваме социална ангажираност в тези тежки времена на кризи и икономически трудности. В рамките на кампанията, която е от 15 юли до 15 август, всички отличници на България, които са завършили средното си образование със среден успех от дипломата и държавните зрелостни изпити, не по-нисък от отличен 5,50 и след полагане на онлайн тест могат да станат наши студенти при 50% по-ниски такси за първата година. Ако поддържат отличен успех, ще могат да се възползват от отстъпки през целия период на следването си. Така подаваме ръка на най-добрите ученици, които могат да продължат образованието си в най-добрия бизнес университет и да получат европейско образование тук на най-добри цени.

CV

Проф. д-р Юлия Добрева е заместник-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси и директор на направление "Икономика" в Лабораторията за научноприложни изследвания към ВУЗФ. Завършила е Софийския университет, където защитава докторската си дисертация по специалност "Политическа икономия" през октомври 2011 г. От януари 2012 г. е преподавател във ВУЗФ, както и почетен лектор към Международния факултет на Университета в Шефилд, Великобритания. През март 2016 г. е избрана за доцент, а през октомври 2021 г. - за професор. Има и дългогодишен опит в банковата сфера на мениджърски позиции.

Линк към статията - https://www.24chasa.bg/mneniya/article/12028586