Новини

Новини
1
7 10 22

д.ик.н. Янка Такева беше удостоена с почетното звание доктор хонорис кауза на ВУЗФ

На тържествена церемония, проведена на 6 октомври 2022 г. в аулата на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева беше удостоена с почетното звание доктор хонорис кауза на ВУЗФ. Церемонията е част от специалните събития, с които ВУЗФ отбелязва своята 20-та годишнина през тази година.

Отличието се присъжда за изключителния принос на Янка Такева в сътрудничеството между средното и висшето образование по икономика, както и за създаването на Националната асоциация на преподавателите по икономика. Решението за присъждане на почетното звание е взето от академичния съвет на ВУЗФ с протокол № 10 от 26.09.2022 г.

Д-р Такева получи отличието от ректора на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев пред повече от 300 гости, представители на държавни институции, учители, директори, дейци в сферата на образованието и представители на академичните среди от цялата страна.

Г-жа Такева е първият педагог, отличен с почетното звание доктор хонорис кауза в България. Тя е 10-ят носител на почетното звание на Висшето училище по застраховане и финанси.

"За мен като ректор на ВУЗФ е чест, че в днешния ден висшето училище присъжда почетното звание "Доктор хонорис кауза" на такъв забележителен човек като г-жа Янка Такева", заяви в своето приветствие проф. Борис Велчев.

В своето академично слово на тема "Новата философия на образованието", г-жа Такева представи своята визия за трансформацията на образованието през новия век и очерта пътищата, по които трябва да се върви.

В него тя подчерта, че сега, повече от всякога, е необходимо мобилизиране на всички потенциални ресурси за създаване за образователна трансформация, която да бъде основа на концепции, стратегии и програми, развиващи образованието. За да посрещнем предизвикателствата и да бъдем гòдни в новите условия на живот, подчерта д.ик.н. Янка Такева, трябва да развием талантите си, уникалността и творческия си потенциал. "Затова е и необходима образователна философия, която осигурява възможността в университета и в училище - на студента и на детето да им харесва това, което правят, и правилните хора да ги напътстват, за да се научат да мислят, да израстват социално и да общуват, за да се ориентират в бъдещето и да постигнат всичко, което могат", каза още г-жа Такева.

Първи от трибуната в Аулата на ВУЗФ поздрави д.ик.н. Янка Такева, за удостояването ѝ с почетното звание "Доктор хонорис кауза" Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002 г. - 2012 г.

"За мен е чест, че мога от тази висока трибуна да съм първият, който да приветства д.ик.н. Янка Такева за това високо признание. Аз също съм имал възможността като президент да ѝ връча една изключително стойностна заслужена награда-признание - орден "Св. св. Кирил и Методий" I степен. Имам много скъп спомен от онези бурни времена през 2007 г. на най-голямата учителска стачка, когато бях съпричастен към намирането на правилния изход и решения на исканията, които СБУ постави пред тогавашните управляващи и съм пряк свидетел на това как г-жа Такева водеше преговорите. Говореше се не само за социалните, но и за професионалните проблеми на учителите и за качеството на българското образование. Тогава се приеха решения, които историята тепърва ще покаже дали са били верни. Надявам се такъв диалог в България да се случва все по-често. Впечатлен съм от силната стратегическа академична реч на д-р Такева, която хвърли умело мост далеч напред. Да се надяваме, че всичко това, което каза тя, ще бъде подето и от онези, от които зависи законодателството и управлението на нашето образоване. Без тази тясна връзка, която така убедително подчерта д-р Такева между средното, висшето образование, науката, държавата и бизнеса няма да стигнем далеч. А от д-р Такева, след толкова толкова години успешно начело на СБУ, очакваме вече да създава програми и стратегии за развитието и просперитета на тези връзки" - акцентира в празничното си слово президентът Георги Първанов.

Той подари на г-жа Такева символичен подарък - антикварна снимка от Учредителния конгрес на Българския учителски съюз, чийто правоприемник и наследник е СБУ, и посочи, че г-жа Такева остава в историята на българското учителство, образование и синдикализъм.

Официални приветствия към д-р Такева поднесоха още Лазар Лазаров, заместник министър-председател на Република България и министър на труда и социалната политика, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Пламен Димитров, президент на КНСБ. Поздравителен адрес от името на министъра на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов беше прочетен от началника на кабинета му Димитър Здравков.

Сред официалните гости на знаменателното събитие бяха: Георги Първанов - президент на Република България (2002 - 2012 г.), Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Иван Гешев - главен прокурор на Република България, Нейно Превъзходителство Каридад Ямира Куето Милиан - посланик на Куба в България, Негово Превъзходителство д-р До Хоанг Лонг - посланик на Виетнам в България, д-р инж. Пламен Димитров - президент на КНСБ, и конгресното ръководство на Конфедерацията, ректори на висши училища в столицата и в страната, доц. д-р Георги Николов - почетен ректор на ВУЗФ, и преподаватели от висшето училище, Лазар Лазаров - вицепремиер и министър на труда и социалната политика, Наталия Ефремова - заместник-министър на труда и социалната политика, Димитър Здравков - началник на кабинета на проф. Сашо Пенов, министър на образованието и науката, Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община, проф. д-р Димитър Димитров - ректор на УНСС, проф. Ирена Петева - ректор на УНИБИТ, и проф. Стоян Денчев - председател на Общото събрание на УниБИТ, проф. д-р Марияна Божинова - ректор на Стопанска академия "Димитър А. Ценов" в гр. Свищов, заместник-ректори, преподаватели от ВУЗФ, СУ "Св. Климент Охридски" и Департамента за информация и усъвършенстване на учители Софийския университет, на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Югозападния университет "Неофит Рилски", Техничцески университет - София и от други висши училища, проф. Тодор Танев - министър на образованието и науката (2014 - 2016 г.), заместник-кметове и представители на общински администрации от различни райони в страната, членове на Комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата и на "Обществен женски парламент - 21. век" при КНСБ, чиито председател е д.ик.н. Янка Такева, началниците на РУО - София-град, Пловдив, Бургас, Габрово, Стара Загора, Благоевград, Русе, Пазарджик, Кюстендил, Ловеч, членове на Изпълнителния комитет на СБУ, председатели на областни и общински структури и на синдикални организации на Синдиката от всички региони на страната, учители, директори на образователни институции, социални партньори на СБУ, организации, колеги и приятели, и др