Преминали

Преминали
Yебинар със световноизвестния икономист Бранко Миланович
25 10 21

Yебинар със световноизвестния икономист Бранко Миланович

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) организира уебинар със специален гост-лектор - световноизвестния икономист проф. Бранко Миланович на 25 октомври от 18.00 часа в платформата Google Meet.

Темата на виртуалната публична лекция е "Бъдещето на капитализма и неравенството".

Събитието се организира по покана на ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов и е част от специалните събития, с които водещият бизнес университет ВУЗФ отбелязва своята 20-та годишнина.

Проф. Миланович ще даде отговори на важни въпроси, сред които защо в световен мащаб се наложи само капиталистическият икономически модел, какво е бъдещето на капитализма и присъщите му неравенства, ще има ли край капиталистическият модел, какви са различията в типологията на капиталистическите икономики и как демокрациите се изправят срещу неравенствата. Гостът ще направи анализ и на диспропорциите и неравенствата като продукти на капитализма.

Бранко Миланович е един от най-известните и най-цитираните икономисти в света през ХХI век. Изследванията му са насочени най-вече към анализ на капиталистическия тип пазарна икономика, разпределението и преразпределението на доходите и динамиката на социалното неравенство.Понастоящем е гостуващ президентски професор в Graduate Center of the City University of New York и старши изследовател в Luxembourg Income Study (LIS). Също така преподава в London School of Economics и Institute for International Studies в Барселона. През 2019 г. е назначен за почетен председател на Maddison Chair в University of Groningen.

Неговата книга "Само капитализъм. Бъдещето на системата, която управлява света" (2019) е включена от Foreign Affairs в списъка на най-добрите книги за 2020 г. Книгата е преведена на български език от д-р Димитър Събев, хоноруван преподавател във ВУЗФ и е издадена в края на 2020 г. През юли 2020 г. списание Prospect поставя Бранко Миланович сред първите 50 мислители на 2020 г.

Модератори на уебинара ще бъдат доц. д-р Радостин Вазов, зам.-ректор по европейски проекти и продължаващо обучение и д-р Димитър Събев, ВУЗФ.

След края на лекцията участниците в уебинара ще имат възможност да зададат своите въпроси на проф. Миланович.

Работен език на събитието е английски.

Всеки желаещ да участва в уебинара може да се регистрира до 24 октомври на е-mail assistant@vuzf.bg. След направена регистрация участниците ще получат линк за достъп до събитието.

Уебинарът ще се излъчва на живо във Facebook страницата и Youtube канала на ВУЗФ.

Повече за Бранко Миланович научете ТУК

Място: онлайн