За ВУЗФ

Доктор хонорис кауза

увеличи размера на текстаувеличи размера на текставърни размер на текста по подразбираненамали размера на текстанамали размера на текста

18.10.2016 г.

 

Джовани Калабрò

 
Основател и изпълнителен директор на Calfin International Group

                                                                                   

Удостоен е с почетното звание “Доктор хонорис кауза” на ВУЗФ с решение на академичния съвет, взето с протокол № 6 от 29.09.2016 г. за принос за създаване на връзки с италианската образователна и бизнес система и подпомагане на висшето училище с техническо оборудване.
Джовани Калабро е италиански предприемач. От 1993 г. е основател и изп. директор на “Калфин Интернешънъл Груп”, международен холдинг, в чието портфолио са инвестиционни сделки, строителство и управление на недвижими имоти, търговия с ценни метали и др.  От 2014 г. е партньор в компаниите “Верде Индъстри”, в гр. Рим, “Геодром”, в гр. Тревизо, “Фондери Анселми”, в гр. Падуа, както и в инвеститорски компании, опериращи в сектора на възобновяемите енергийни източници и новите технологии. Джовани Калабро е заемал ръководни постове, бил е акционер, партньор и консултант в множество компании в различни сектори – финанси и застраховане, телекомуникации, текстилна промишленост, производство на метали, финансово консултиране. 

19.02.2016 г.

 

Люк Хейсенс

 

Изпълнителен директор на KBC Bank & Insurance, член на Изпълнителния съвет на KBC Груп и председател на Надзорните съвети на ДЗИ и СИБАНК, като част от KBC Груп.

 Удостоен е с почетното звание “Доктор хонорис кауза” на ВУЗФ с решение на академичния съвет, взето с протокол №2 от 26.01.2016 г., за принос в управлението и развитието на KBC Bank&Insurance и за създаването на съвместна магистърска програма на ВУЗФ и ДЗИ “Иновации и бизнес процеси в застраховането”.  
Професионалният път на Люк Хейсенс започва през 1977 г., когато се присъединява към Kredietbank N.V. Последователно заема постовете валутен търговец, представител на банката и управител на клоновете в Хонконг, Бахрейн, Лос Анжелис и Антверпен. През 1994 г. се издига до генерален мениджър на Kredietbank в Антверпен. След сливането на банката с ABB-Insurance и CERA (Centrale Raiffeisenkas) Bank и създаването на КBC Bank&Insurance Holding през 1998 г., през 2000 г. Хейсенс става старши генерален мениджър на KBC Bank. От 2011 г. е изпълнителен директор на KBC Bank&Insurance и член на Изпълнителния съвет на KBC Group. От 2014 г. е председател на Надзорните съвети на ДЗИ и Сибанк, дружества част от KBC Group.

2.11.2013 г.


Д-р Фернандо Монтес-Негрет

 

Директор на Финансовия център за аналитична подкрепа на Световната банка във Виена (FinSAC)

 
Удостоен е с почетното звание “Доктор хонорис кауза” на ВУЗФ с решение на академичния съвет, взето с протокол №10 от 24.10.2013 г.,  за заслуги в еволюцията на мисленето в областта на политиките за развитие на финансовия сектор в Централна и Източна Европа.

 
Д-р Фернандо Монтес-Негрет работи като старши финансов консултант към МВФ и Световната банка от началото на 2013 г. Разработва анализи във връзка с кредити за техническа помощ за финансовия сектор в Хондурас и Кения, пише доклади за политиката на финансовите системи в България, Полша, Румъния и Хърватия, а също така участва в осигуряването на техническа помощ за Централната банка на Русия по проблема за  платежните системи.
През 2010-2012 г. работи в МВФ като старши експерт към отдел „Монетарни и капиталови пазари”, направление „Финансов надзор” , отговарящ за  държави в криза, а също така води технически мисии в Перу, Мексико, Полша и Уругвай, атестира  множество програми за финансова оценка. Преди да се присъедини към МВФ, д-р Фернандо Монтес-Негрет в продължение на шест години е бил  директор на отдел „Развитие на частния и финансовия сектор” на страните от Централна Европа в Световната банка. Преди това е бил ръководител на сектор, отговарящ за финансовата политика, управлението при кризи и кредитирането в страните от Латинска Америка, работил и  по кризите  в Мексико и Аржентина.
Бил е заместник-управител на Централната банка на Колумбия, съветник към Паричния съвет (най-високия държавен  пост в правителството по онова време) и заместник-секретар на финансите.

22.11.2011 г.

 

Питър Хайду

 

Един от основателите на Института за предприемачи на Сиско и генерален директор на Сиско Системс за Югоизточна Европа.

Удостоен е с почетното звание “Доктор хонорис кауза” на ВУЗФ с решение на академичния съвет, взето с протокол №4/27.10.2011 г.,  за заслуги за развитието на предприемачеството в Централна и Източна Европа и създаването на съвместната магистърска програма  „Предприемачество и финанси” между ВУЗФ и Института за предприемачи на Сиско.
Питър Хайду е генерален директор на Cisco за Югоизточна Европа.
Преди това е заемал редица ръководни постове в Cisco, където е ръководил Стратегията за бизнес развитие за развиващите се пазари. Питър Хайду е един от основателите на Института за предприемачи на Сиско, ръководи разработването и създаването на първоначалната концепция на Института, съсредоточен върху развитието на предприемачеството в целия свят.
Хайду е ръководил откриването на 3TS венчър фонда на Сиско, който подкрепя малки и средни дружества в сектора на технологиите, медиите и телекомуникациите.
Преди Cisco, Питър Хайду е работил за консултантската компания McKinsey and Co в няколко държави (Франция, Унгария, Полша, Чехия, България, Румъния и т.н.). Ръководи стратегията и оперативните проекти на компанията в областта на финансовите услуги, телекомуникациите, потребителските продукти. Ръководил е някои от най-голямите проекти с преки чуждестранни инвестиции “на зелено”, насочени към Централна Европа.
Питър Хайду притежава MBA и степен по Управление на технологите от Калифорнийския университет, Бъркли, както и степен от Harvard Business School. Завършил е Университета по икономика в Будапеща.

24.11.2009 г.

 

д-р Клаус Юнкер

 

Изпълнителен вицепрезидент на Allianz SE

 

Удостоен е с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на ВУЗФ за приноса му в развитието на застрахователния пазар в България.
Д-р Клаус Юнкер е генерален директор на Алианц Ню Юръп Холдинг. Той е заемал поста главен изпълнителен директор за Източна Европа в Алианц SE до 2009 г. Бил е заместник-председател и член на Надзорния съвет на Алианц в Унгария. Д-р Юнкер е заместник-председател на OJSC ROSNO от 2007 г.

 

 

 

 

12.05.2008 г.

Лука Доков

Доайен на българското застраховане

 Удостоен е с почетното звание “Доктор хонорис кауза” на ВУЗФ с решение на академичния съвет, взето с протокол № 2/20.03.2008 г.,  за заслуги за създаването и развитието на застраховането и презастраховането в България.
Лука Доков е един от доайените на българското застраховане. Роден е през 1925 г. в Пирдоп. Завършил е Американския колеж в София и ВИИ "Карл Маркс". Работил е в ЗПАД "Булстрад", откъдето започва и международната му застрахователна дейност. Основател и управляващ директор на Агенцията на "Булстрад" в Судан. Основател на застраховането в Судан, където изгражда Суданската застрахователна и презастрахователна компания (SUDINRECO). Работил е в ЗД "Юнион" в Обединени арабски емирства, в Африкански презастрахователни брокери, в Афро-арабски презастрахователни брокери във Великобритания, в клона на "Дженерал аксидент" - Великобритания и др.

Разработка от Калипърс