За ВУЗФ

България и София

увеличи размера на текстаувеличи размера на текставърни размер на текста по подразбираненамали размера на текстанамали размера на текста

България е разположена в източната част на Балканския полуостров, с площ от 111 хил.кв.км. На изток граничи с Черно море, на юг - с Гърция и Турция, на запад  - с Република Македония и Сърбия и на север - с Румъния.

Българската държава в Югоизточна Европа води началото си от 7 век, когато е създадена Първата българска държава (632/681–1018). Тя играе важна роля в културната история на Източна Европа.

Съвременна България е държава с парламентарно-демократична форма на управление – тя е член на Европейския съюз и НАТО.
Регионът представлява хилядолетен кръстопът на множество различни култури – страната изобилства от културно-исторически паметници, бележещи различни периоди на човешката цивилизация, включително и от най-дълбоката древност.

Столица на България е София. Чарът на София е в космополитната атмосфера и разнообразните възможности за забавление и туризъм. Жителите и гостите на града могат да избират измежду повече от 3000 ресторанта, кафета и барове, предлагащи прекрасна кухня и богат асортимент от  висококачествени вина. Разходите за живот в България са сред най-ниските в Европа.

София е център на културния и артистичен живот в страната. Тук има много места за забавление и отдих, включително 31 киносалона, 23 театъра, 27 музея и многобройни художествени галерии и изложбени зали. Градът е домакин на редица международни фестивали, концерти и гостувания на световни изпълнители. Не без значение за младите хора е и фактът, че цените на билетите в София са значително по-ниски отколкото в столиците на страните от Централна и Западна Европа.

Разработка от Калипърс